Ολοκλήρωση του έργου της διοικητικής κωδικοποίησης της ασφαλιστικής νομοθεσίας

Η ολοκλήρωση του έργου της διοικητικής κωδικοποίησης του Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλισης αποτελεί πηγή ιδιαίτερης ικανοποίησης και τιμής για τη δικηγορική μας εταιρεία.

Η εκπόνηση του έργου αυτού, κατόπιν της επιλογής της δικηγορικής μας εταιρείας στο πλαίσιο ενός διεθνούς διαγωνισμού που είχε προκηρύξει το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, περατώθηκε επιτυχώς και εντός διαστήματος έντεκα μηνών. Η άρτια ολοκλήρωση του έργου, τόσο από ποιοτικής πλευράς, όσο και ως προς την τήρηση του αρχικώς τεθέντος χρονοδιαγράμματος, επετεύχθη χάριν της εργώδους και συστηματικής προσπάθειας των συνεργατών της δικηγορικής μας εταιρείας υπό την επίβλεψη και επιστημονική εποπτεία της εταίρου, Ευτυχίας Πουρναρά και του εξωτερικού συνεργάτη Γεώργιου Κουτσούκου, αλλά και της αγαστής συνεργασίας μας με τους θεσμικούς εκπροσώπους του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Το ογκώδες έργο της διοικητικής κωδικοποίησης της ασφαλιστικής νομοθεσίας αποτυπώθηκε σε πάνω από 10.000 σελίδες και σε 11 Βιβλία, τα οποία διαρθρώνονται, ανά θεματικές ενότητες, σε περαιτέρω υποκεφάλαια. Ειδικότερα, αντικείμενο της κωδικοποίησης αποτέλεσαν 199 ισχύοντες τυπικοί νόμοι με παλαιότερο νόμο του έτους 1930, 69 ισχύοντα κανονιστικά διατάγματα (β.δ. και π.δ.), με παλαιότερο του έτους 1932, 255 ισχύουσες Υπουργικές Αποφάσεις, με παλαιότερη του έτους 1933 και περί τις 200 περιπτώσεις καταργημένων νόμων και κανονιστικών πράξεων.

Η σπουδαιότητα της ολοκλήρωσης του έργου της κωδικοποίησης από την δικηγορική μας εταιρεία αναδείχθηκε την Τετάρτη, 22.11.2023, στο NJV Athens Plaza Hotel, στο πλαίσιο ημερίδας που πραγματοποιήθηκε από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, παρουσία του Υπουργού κ. Άδωνι Γεωργιάδη, του Υφυπουργού, κ. Πάνου Τσακλόγλου και της Ειδικής Γραμματέως Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, Νίκης Δανδόλου.

Ο Γρηγόρης Μιχαηλόπουλος, Διευθύνων Εταίρος της δικηγορικής εταιρείας «ΜΙΧΑΗΛΟΠΟΥΛΟΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ» κατά την τοποθέτησή του αναφέρθηκε στις δυσκολίες του εγχειρήματος, στην αξιοποίηση του έργου ως εργαλείο για την χάραξη βασικών επιλογών νομοθετικής παρέμβασης, καθώς και στο δέον γενέσθαι ως προς την νομοπαραγωγική διαδικασία. Στο ίδιο πάνελ συμμετείχαν εξέχοντες ομιλητές και ειδικότερα ο κ. Στέλιος Κουτνατζής, Γενικός Γραμματέας Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων, επ. καθηγητής Δημοσίου Δικαίου, ο κ. Νίκος Μηλαπίδης, Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων και κ. ο Γεώργιος Σταυρόπουλος, π. υπουργός, πρόεδρος Κεντρικής Επιτροπής Κωδικοποίησης, επιτ. αντιπρόεδρος ΣτΕ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προσέλκυσε η παρουσίαση του Επιστημονικά Υπεύθυνου της Ομάδας Έργου και εξωτερικού συνεργάτη της δικηγορικής μας εταιρείας, κ. Γεώργιου Κουτσούκου, εργατολόγου, Διδάκτορος της Κοινωνικής Ασφάλισης στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ, ο οποίος παρέθεσε, μεταξύ άλλων, κατά ποιο τρόπο το έργο της κωδικοποίησης μπορεί να καταστεί ένα λειτουργικό εργαλείο προς υπηρεσιακούς παράγοντες, λογιστές, δικηγόρους αλλά και προς τους πολίτες.

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με τις παρεμβάσεις του κ. Αλέξανδρου Βαρβέρη, Διοικητή του ΕΦΚΑ, Τάσου Γιαννίτση, π. Υπουργού, Ομότιμου Καθηγητή ΕΚΠΑ, της κ. Πατρίνας Παπαρρηγοπούλου, π. Υπουργού και καθηγήτριας Νομικής του ΕΚΠΑ, του κ. Μιλτιάδη Νεκτάριου, Ομότιμου Καθηγητή Ασφαλιστικής Επιστήμης του ΠΑΠΕΙ, καθώς και άλλων επίλεκτων επαγγελματιών του κλάδου. Το σύνολο των εισηγήσεων και παρεμβάσεων είναι διαθέσιμο στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://shorturl.at/ewDTZ

Το έργο της διοικητικής κωδικοποίησης της ασφαλιστικής νομοθεσίας έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά έργων αναμόρφωσης και εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας που έχουν ανατεθεί στην δικηγορική μας εταιρεία, όπως η νομοθετική κωδικοποίηση της νομοθεσίας των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού, ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ο εκσυγχρονισμός του Αλιευτικού Κώδικα και η εκπόνηση του νομοθετικού πλαισίου για την «Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση».

Related Posts

Leave a Reply