Η εταιρεία μας αναπτύσσει δραστηριότητα με μοναδικό σκοπό να συνδράμει τους εντολείς στην επίτευξη των στόχων τους, παρέχοντας εξειδικευμένες νομικές υπηρεσίες υψηλής ποιοτικής στάθμης.

H Δικηγορική Εταιρεία «Μιχαηλόπουλος και Συνεργάτες» είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει τη δημοσίευση του Διεθνούς Συγκριτικού Νομικού Οδηγού για τις Δημόσιες Συμβάσεις ("International Comparative Legal Guide: Public Procurement 2022"), το Ελληνικό κεφάλαιο του οποίου συντάχθηκε για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά από τους συνεργάτες μας.

Eίμαστε στην ευχάριστη θέση να μοιραστούμε μαζί σας την κατάταξη της εταιρείας μας ως μια εκ των κορυφαίων στην Ελλάδα στον τομέα «Μεγάλα Έργα και Ιδιωτικοποιήσεις» για το έτος 2021 από τον πλέον αξιόπιστο διεθνή οδηγό νομικών υπηρεσιών «THELEGAL 500 EMEA».

Για μια ακόμη φορά οι πελάτες μας επιδοκίμασαν το έργο της ιδιαίτερα εξειδικευμένης και συνεκτικής ομάδας μας. Σύμφωνα με το σχετικό αφιέρωμα και τα σχόλια των πελατών μας «όλοι οι συνεργάτες του γραφείου είναι πολύ προσεκτικά επιλεγμένοι και μπορούν να χειριστούν υποδειγματικά δύσκολες υποθέσεις», ενώ ο Γρηγόριος Μιχαηλόπουλος «διακρίνεται για την εξαιρετική και μοναδική γνώση του στους κλάδους των κατασκευών, ενέργειας, τουρισμού, ακινήτων καθώς και στον συμβουλευτικό τομέα».

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του «TheLegal 500»: http://www.legal500.com/c/greece/projects-and-privatisation

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε προσφάτως την «Ανακοίνωση σχετικά με τα εργαλεία για την καταπολέμηση των αθέμιτων συμπράξεων στον τομέα των δημόσιων συμβάσεων και σχετικά με κατευθύνσεις για τον τρόπο εφαρμογής του συναφούς λόγου αποκλεισμού» (2021/C 91/01). 

Με το ως άνω μη δεσμευτικό κείμενο, το οποίο ωστόσο κωδικοποιεί την οικεία νομολογία του ΔΕΕ (βλ. την πρόσφατη υπόθεση «Norré-Behaegel» που δημοσιεύθηκε στις 14.01.2021 καθώς και την υπόθεση «VosslohLaeisGmbH») και τις βέλτιστες πρακτικές που έχουν παρατηρηθεί σε κράτη-μέλη της Ε.Ε., η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέχει κρίσιμη νομική καθοδήγηση σε σχέση με την εφαρμογή των δυνητικών λόγων αποκλεισμού που προβλέπονται στο άρθρο 57 παρ. 4, στοιχ. γ) και δ) της Οδηγίας 2014/24/ΕΕ, ως προς τη διάπραξη σοβαρών επαγγελματικών παραπτωμάτων και τη στρέβλωση του ανταγωνισμού, οι οποίοι έχουν ενσωματωθεί στην ελληνική έννομη τάξη με το άρθρο 73 παρ. 4 του ν. 4412/2016, στοιχ. γ) και θ) αντίστοιχα. 

Από το 2017, οπότε εκδόθηκε η τελευταία σχετική ανακοίνωση, έχει διαγνωσθεί σωρεία αθέμιτων συμπράξεων μεταξύ οικονομικών φορέων, οι οποίες έχουν και τιμωρηθεί με πρόστιμα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από τις Αρχές Ανταγωνισμού των κρατών-μελών. Χαρακτηριστική είναι για τη χώρα μας η πολύκροτη υπόθεση της αθέμιτης σύμπραξης στον κατασκευαστικό τομέα, η οποία κατέληξε στην επιβολή υψηλών διοικητικών κυρώσεων σε συγκεκριμένες εργοληπτικές επιχειρήσεις, επηρεάζοντας, επιπροσθέτως, τη συμμετοχή των εταιρειών αυτών και σε μετέπειτα διαδικασίες σύναψης δημοσίων συμβάσεων. 

Hashtags: #publicprocurement#legal#greece#publiclaw#publicfinance #collusion in public procurement

Σε συνέχεια 36 συναπτών νομοθετικών παρεμβάσεων που ακολούθησαν την ψήφιση του ν. 4412/2016, ο ν. 4782/2021 αλλάζει σημαντικά το τοπίο των δημοσίων συμβάσεων, επιφέροντας 140 νέες τροποποιήσεις.

Ευελπιστούμε ότι το παρόν άρθρο που εστιάζει στον πρακτικό αντίκτυπο των σημαντικότερων αλλαγών, θα αποτελέσει για κάθε ενδιαφερόμενο έναν χρήσιμο οδηγό στο νέο αυτό νομοθετικό περιβάλλον.

H Δικηγορική Εταιρεία «Μιχαηλόπουλος και Συνεργάτες» είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει τη δημοσίευση του Διεθνούς Συγκριτικού Νομικού Οδηγού για τις Δημόσιες Συμβάσεις ("International Comparative Legal Guide: Public Procurement 2021"), το Ελληνικό κεφάλαιο του οποίου συντάχθηκε για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά από τους συνεργάτες μας.

Η Δικηγορική Εταιρεία «Μιχαηλόπουλος και Συνεργάτες» αξιολογήθηκε ως μία εκ των κορυφαίων Δικηγορικών Εταιρειών στον τομέα «Μεγάλα Έργα και Ιδιωτικοποιήσεις» από το LEGAL 500 EMEA 2020.

Παρατίθεται στο συνημμένο αρχείο ένα ευσύνοπτο ενημερωτικό σημείωμα, το οποίο πραγματεύεται τις πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα των δημοσίων συμβάσεων και εκθέτει τις σημαντικότερες αλλαγές που έχουν επέλθει. Επίσης, επισυνάπτεται ένα ενοποιημένο κείμενο, όπου βρίσκονται συγκεντρωμένες οι διατάξεις που αφορούν σε ζητήματα δημοσίων συμβάσεων και έχουν θεσπιστεί με τις, έως και σήμερα εκδοθείσες, Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. 

Σελίδα 1 από 7

Επικοινωνια

Διεύθυνση:
Πινδάρου 7, 10671 Αθήνα, Ελλάδα

Τηλ.: 211 770 0 670
Fax: 211 770 0 671
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Βρειτε μας επισης

Διευθυνση

1

Πινδαρου 7, 10671 Αθηνα Ελλαδα

Τηλ: 211 7700670, Ε-mail: [email protected]